Fasadrenovering

Fasaden är den del av huset som får ta mest stryk av väder, vind och andra typer av slitage. 
Fasaden är också husets ansikte utåt och med en fräsch fasad förändras hela upplevelsen av huset.

På grund av slitage behövs fasader renoveras ibland. Men att renovera fasad behöver inte vara ett jätteprojekt. Ibland räcker det att måla om, slipa eller ett enklare snickeriarbete medan det ibland kan vara bra att putsa om hela husets fasad. 

Oavsett vilken typ av fasadrenovering som behöver göras så finns det många yrkesprofessionella som är redo att hjälpa dig att uppnå precis det resultat som du önskar.

Genom oss får du snabbt och lätt personligt anpassade offerter för fasadrenovering, så att du vet hur mycket du måste betala för de åtgärder du vill ha fixade.

FEM STEG TILL FASADRENOVERING


Det är lätt att komma i kontakt med entreprenörer inom fasadrenovering. Följ bara våra fem steg så är arbetet snart igång!

 

 • Det första steget är själva besiktningen. Det är fasen då du bestämmer vad som behöver göras på fastigheten.

 

Det kan handla om att du vill putsa eller måla fasaden av estetiska skäl. Men även för mer akuta problem som reparationsarbete. Oavsett vilket är det en bra idé att ta hjälp av ett proffs och komma överens om arbetsgången.

 

 • Vi hjälper dig att snabbt komma i kontakt med entreprenörer inom fasadrenovering. Men något som du och den entreprenör du anlitar vinner på i längden är en omfattande beskrivning. Alltså att du lägger ner en stund på att skriva ett tydligt underlag om vad som behöver göras.

 

Ju tydligare du kan beskriva vad du behöver hjälp med desto lättare gör du det för entreprenörerna att lämna kostnadsförslag. Se till att inte bara inkludera vilken typ av arbete det gäller, utan även tidsplan, detaljer och miljöaspekter.

 

 • I upphandlingsfasen tar du kontakt med entreprenörerna som får lämna sina projekt- och kostnadsförslag. Genom vår offertförfrågningstjänst får du kontakt med upp till fem entreprenörer samtidigt. Det ger dig möjligheten att skapa dig en uppfattning om vem som är mest lämplig för uppdraget.

  Du får ta del av såväl pris som kompetenser och tidigare kundomdöme. 

 

Tänk på att det är viktigt att entreprenören har erfarenhet av den typ av fasadrenoveringen som just du vill utföra. Olika entreprenörer kan ha olika god kompetens inom olika områden.

 

 • Jämför noggrant de anbud du fått. Om det skiljer misstänkt mycket i pris mellan olika entreprenörer är risken stor att de tolkat din förfrågan på olika sätt. 
  I offerten bör det framgå vilka delar som ingår och vad de fakturerar för. Se till att alla hantverkare erbjuder samma typ av arbete. Om inte, kontakta dem och förklara närmare vad du är ute efter och be dem komplettera.

 

Du behöver inte bestämma dig för en entreprenör snabbt. Lägg tid på att gå igenom offerter, be om kompletterande information och diskutera arbetet innan.

 

 • När du slutligen kommit överens och tagit ett beslut om vilken entreprenör du ska anlita kan fasadrenoveringen påbörjas!

 

Ska fasadrenoveringen ske i er bostadsrättsförening? Då kan det vara en bra idé att styrelsen gemensamt tar beslut om ett gemensamt ansvar. Var också noggrann med att alla i bostadsföreningen får ta del om all information som rör renoveringen. Varför inte bjuda in entreprenören till ett informationsmöte med bostadsrättsföreningen innan arbetet sätter igång?

BYGGLOV?


Fasadrenovering är en typ av arbete som kan kräva bygglov. Det gäller exempelvis om du ska byta färg på fasaden, installera balkong, fönster eller dörrar.

På Boverkets hemsida kan du läsa mer om när du behöver ansöka om bygglov.


FASADRENOVERINGEN PÅBÖRJAS OCH SLUTFÖRS


Du har valt entreprenör. Ni har kommit överens om arbetsgången. Bostadsrättsföreningen har fått ta del om all information och äntligen kan fasadrenoveringen påbörjas.

Kommunicera med grannar och sätt upp regler för bostadsrättsföreningens medlemmar


Kommunikation är inte bara viktigt mellan dig och entreprenören, utan också mellan bostadsrättsföreningens medlemmar. Om det är en fasadrenovering som ska utföras på din privata behöver du också informera dina närmsta grannar.

Beroende på vad för typ av arbete det gäller kan det vara mer eller mindre av ett störmoment för de som bor nära.

Din bostad kommer under en tid att vara en arbetsplats för hantverkare med allt vad det inkluderar. Byggnadsställningar, höga ljudnivåer och eventuella starka dofter eller damm i luften är en naturlig del av många renoveringsarbeten.

Vad gäller byggnadsställningar utanför bostadsrättsföreningens gemensamma fastighet är det viktigt att etablera förhållningsregler som alla behöver följa. Exempel på sådana är att man håller fönster stängda under arbetets gång.

Boka tid med besiktningsman


Det är en bra idé att boka tid med en besiktningsman redan i början av fasadrenoveringen. En besiktningsman bör alltid utföra en slutbesiktning vid större fasadarbeten. Det ger dig trygghet i att entreprenören har levererat den utlovade tjänsten och att arbetet är fackmannamässigt utfört.


Medan hantverkaren fasadrenoveringen kan du ta in offerter från besiktningsmän anlita en som har tid när arbetet förväntas vara klart.

Utförandefasen


Själva utförandefasen kan vara en prövande tid för dig och din bostadsrättsförening, eller dina grannar. Beroende på renoveringsarbetets omfattning kan det uppstå flera störningsmoment.

Genom att anlita hantverkare med erfarenhet och bra omdömen ser du till att arbetet flyter på så smidigt som möjligt. Det finns flera saker skickliga entreprenörer kan göra för att minska störande moment, och undvika oreda. En seriös entreprenör ser till att göra ett grundligt förarbete. Det kan till exempel vara att tejpa igen ventilation och plasta in fönster, för att minimera risken för problem. 

Under utförandefasen blir det också snart tydligt om det kommer att krävas extra åtgärder eller om tidsplanen kommer att hållas.

Som tidigare nämnt är det några saker du kan göra för att undvika extra utgifter och att extratid krävs:

 • Var så tydlig som möjligt med vad för renovering du vill få utfört
 • Anlita en entreprenör med erfarenhet av just den typ av fasadrenovering som ska göras
 • Diskutera grundligt arbetet med entreprenören och lägg upp en tydlig plan innan arbetet påbörjas


Slutbesiktning och eventuell efterbesiktning


När arbetet är klart ska besiktningsmannen gå igenom arbetet. Detta sker i regel tillsammans med entreprenören.

Arbetet kontrolleras utifrån om allt som ingick i din beställning har gjorts på ett adekvat sätt. Om arbetet får några anmärkningar kommer entreprenören få mer tid på sig för att åtgärda dessa. När det är gjort görs en efterbesiktning.

HUR FÅR JAG EN PRISUPPGIFT PÅ MIN RENOVERING?


Kostnaden för en fasadrenovering beror på hur omfattande fasadrenoveringen är och vad hantverkaren har för grundkostnad.

Är det ett enklare målerijobb som inte kräver särskilt mycket förarbete så går det förstås fortare än om fasaden behöver bytas ut eller helt slipas om innan arbetet påbörjas. Och då påverkas slutpriset för arbetet.

Det bästa som du kan göra för att få en ungefärlig uppfattning om slutpriset för en fasadrenovering är att lämna så detaljerad information som möjligt om fasadarbetet som du behöver ha utfört, när du skickar din offertförfrågan.

Vidare handlar slutpriset du får betala också om materialkostnader. Ofta finns det alternativ i olika prisklasser. Du kan diskutera olika materialkostnader med hantverkaren och hitta fram till en prisklass som passar dig.

ANVÄND ROT-AVDRAGET


Fasadrenovering som utförs av en professionell yrkesperson med f-skatt medför också att du kan använda dig av rot-avdraget. Det gör att slutkostnaden för arbetskostnaderna blir 30 procent billigare.

Ibland har hantverkaren redan räknat med rot-avdraget i sitt kostnadsförslag, så var noga med att kontrollera hur det förhåller sig med den hantverkaren som du tänker anlita.

Våra senaste förfrågningar

 • Ulf bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Tvätt och Målning av fasad två vånings villa
 • Jonas bad om offert för Bygg & hantverkare - Fönster & Dörrar
  Vi har köpt ett hus med nybytta fönster. Putsen kring fönstrena är inte på plats. Vi behöver därför hjälp att åtgärda detta.
 • peter bad om offert för Hus & Fastighet - Fasadtvätt
  Vi har en villa som skall målas om men behöver hjälp med fasadtvätt och önska ett pris på det.
  Fasaden är ca 220 kvm och finns i södertälje
 • Jan-Erik bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Förfrågan om inspektion av fasader på våran fastighet.
 • Magnus bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Behöver renovera fasad på ett reveterat funkishus byggt 1930. Har 3 val:

  1. Enbart renovera södersidas som är i sämst skick
  2. Renovera hela fasade från grunden
  3. Lägga träpanel ovan befintlig fasad
 • Björn bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Vi behöver byta eller renovera trä-panelen samt måla den galvade plåten på fasaden. Vill göra det under årets ’sommarsäsong’.
 • Micael bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Jag vill byta ut gamla stående träfasaden till liggande träfasad på övervåning, sätta dit två nya runda fönster och målning.
 • Bengt bad om offert för Hus & Fastighet - Fasadtvätt
  Vit fasad med mexitegel som har svampangrepp.
  Garage gavel och gavel på bostads del.

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.