Tilläggsisolera fasad

I samband med ett byte av fasad eller fasadrenovering kan det vara en bra idé att även tilläggsisolera. Det medför en extra kostnad utöver själva renoveringsarbetet, men ditt hus blir bättre isolerat.

Särskilt om du bor i ett äldre hus kan en tilläggsisolering vara en åtgärd som sänker elräkningen under de kalla månaderna. För att inte tala om hur mycket trevligare det blir att vistas i ett välisolerat hem.

 

Värmen försvinner genom ytterväggarna

 

I ett vanligt svenskt hus försvinner så mycket som 20 procent av värmen ut genom ytterväggarna. 

Idag är det många svenskar som sliter sitt hår när elräkningen dimper ner i brevlådan. Särskilt under vinterhalvåret kan det vara kostsamt att som villaägare hålla sin bostad varm och mysig.

Lösningen på problemet heter tilläggsisolering. Det går ut på att göra den befintliga isoleringen tjockare, och därmed förhindra att så mycket värme smiter ut genom väggarna. I gengäld får du ett behagligare inomhusklimat och sänker dina energikostnader.

 

Görs ofta i samband med fasadrenovering

 

Att tilläggsisolera ett hus är ett ganska tidskrävande och kostsamt projekt. Det går givetvis bra att anlita en firma för att bara utföra en tilläggsisolering. Särskilt om du upplever stora problem med husets isolering.

Det vanligaste är dock att man passar på att göra en tilläggsisolering i samband med att ett större fasadarbete görs. Det kan handla om en stor renovering av fasaden eller att hela fasadbeklädnaden byts ut.

Att anlita hantverkare, med byggnadsställningar och flera veckors arbete på fasaden är ett bra och bekvämt sätt att hålla sitt hus i topptrim. 

Men det är samtidigt något de flesta av oss vill undvika att göra för ofta. Tilläggsisolering kan liksom fasadrenovering också kräva bygglov. 

Det är därför mest bekvämt att slå två flugor i en smäll och utföra både renovering och tilläggsisolering samtidigt.

 

Hur går en tilläggsisolering till?

 

En vanlig metod för tilläggsisolering är att extra fasadisoleringsskivor sätts upp på fasaden ytterväggar. Med den här metoden måste du alltså vara beredd på att utseendet på din husfasad förändras.

Det betyder alltså att den ursprungliga isoleringen fortfarande sitter kvar. Som namnet tilläggsisolering gör gällande handlar det alltså här om att lägga till isolering, snarare än att byta ut.

Det går också att tilläggsisolera fasaden inifrån. Då slipper du förändra utseendet utvändigt på ditt hus om du inte vill det. Du behöver inte heller ansöka om bygglov för att tilläggsisolera inifrån. 

 

Felaktigt utförd tilläggsisolering kan få motsatt effekt

 

Ur miljö-, penga- och trivselsynpunkt är tilläggsisolering i många fall en bra investering. Men det är ingenting som en lekman ska ta sig an. 

Tilläggsisolering förändrar flera aspekter i husets konstruktion, såsom fuktighet. Just fukt och husfasader är en dålig kombination, åtminstone när för mycket vatten samlas och inte har någonstans att ta vägen. 

En tilläggsisolering måste utföras med rätt kompetens och kunskaper om just din huskonstruktion och materialet ditt hus är byggt av. 

Kort sagt leder inte extra isolering automatiskt till ett varmare hus – det är flera saker som måste tas hänsyn till och tilläggsisoleringen måste göras korrekt. Och för det krävs fackkunskaper.

En välgjord tilläggsisolering gör att risken för fuktskador i huset minskar. En felaktigt utförd tilläggsisolering kan istället leda till motsatsen.

 

När är det läge att tilläggsisolera?

 

Bor du i ett nyare hus har du i regel inget behov av tilläggsisolering. Det finns dock undantag. Upplever problem med isoleringen eller lägger mycket pengar på uppvärmning kan det ändå vara en bra idé.

 

Är ditt hus gammalt och du funderar på att utföra en större fasadrenovering? Då kan det absolut vara läge att även fundera på att tilläggsisolera bostaden.

Ska du ändå byta paneler eller fasadbeklädnad kan det passa bra att även göra en utvändig tilläggsisolering.

 

Hus från 1950- till 1970-talen har i regel mycket lite isolering. Och även om de har isolering kan den vid det här laget vara sliten och inte fungera optimalt.

 

Hur vet jag om min bostad är dåligt isolerad?

 

Är det kallt på golvet eller dragit från fönstren? Då skulle din bostad högst troligen kunna isoleras bättre. Det betyder dock inte nödvändigtvis att du behöver utföra en tilläggsisolering, vilket är ett stort projekt. 

En bra start är att ta in offerter från experter på tilläggsisolering och be om ett kostnadsförslag.

Din bostad bör också alltid besiktas innan ett eventuellt isoleringsarbete påbörjas, då det inte är lätt att som oerfaren veta vilken typ av ingrepp som egentligen behövs.

 

Gratis att ta in offerter

 

Genom vår samarbetspartner får du tillgång till en databas av certifierade hantverkare inom fasadarbeten.

Du kan använda vårt kontaktformulär där du beskriver vad du vill ha hjälp med, så återkommer de med sina kostnads- och projektförslag.

Entreprenörerna som ingår i nätverket håller genomgående hög kvalitet. Men det är du som i slutändan ska välja. 

Vi rekommenderar att du tar tid på dig att jämföra, inte bara priser, utan också eventuella certifieringar och tidigare kundomdöme. Våga också ställa frågor och be om en översyn av bostaden innan ni bestämmer er för vilken typ av tilläggsisolering som är bäst för just ditt hus.

Våra senaste förfrågningar

 • John bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Fasad av lecasten, puts och färg.
  Fuktgenomslag som fryst och puts sprängts bort.
  Fuktgenomslag åtgärdat.
  Arbete: Ta bort lös puts, lägg på ny puts där det behövs, måla.
 • Mattias bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Renovering av puts som lossnat från samt ev. målning av husgrund i flerfamiljshus.
 • Lena bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Byggnad från 45 en vägg där färg släpper
  Puts (bubbligt vet ej vad det kallas)
 • Ruth bad om offert för Hus & Fastighet - Fasadtvätt
  Fasadtvätt av villa med altan och garage.
  Villan målades på 80-talet, tror jag och behöver kanske målas också.
  Vh
 • Bengt bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Vi vill få tvättad en villafasad för 1,5 planshus och ett garage. Fasaden är omålad för 10 år sedan och är smutsig och har en del mögelpåväxt.
 • Ingelöf bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Jag behöver hjälp med att måla om/oljelasyr ett suterängshus och även ett större bostadshus i Äleklinta. Byggnaderna är laserade några gånger, men nu är träpanelerna väldigt torra.
 • Anna bad om offert för Hus & Fastighet - Fasadtvätt
  Vi behöver hjälp med fasadtvätt av vår träfastighet om ca 80 kvm samt byte av hängrännor och stuprör.
 • Braco bad om offert för Bygg & hantverkare - Fasadrenovering
  Träfasaden på husets gavlar behöver läggas om. Eventuellt extra isolering önskas.

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.